Вести

ПРЕКИНУТИ ПРЕГОВОРИ СА РЕСОРНИМ МИНИСТАРСТВОМ

Sindikatzsz - logo

Представници Синдиката запослених у социјалној заштити РС напустили су данашњи састанак радне групе незадовољни понуђеним предлозима за увећање коефицијената. Наведени предлози су се односили само на део радника и то  8 односно 6 група запослених од укупно 18 група радника, а на шта се и односио предлог Синдиката. Предлог Синдиката обухватао је све измене коефицијената за раднике са тренутном ценом рада од 4.270,33 рсд и ценом рада од 4.955,69 (неговатељи).

Расположива средстава су била лимитирана и с обзиром на ову опцију понуђена су два предлога. Један предлог решења би обухватао 8 група радника (коефицијенти од 9.03-20.41) са увећањем коефицијената које би било око 1.6% што је просечно повећање од око 700 рсд по раднику. У другој понуђеној опцији предлог се односио на 6 група радника (коефицијенти 9.03-15.83) са повећањем коефицијената за 3,4 % што би било у просеку око 1540 рсд по раднику.

Предлог Министарства с обзиром на расположива средства је далеко од оног предлога који је поднео Синдикат. И даље не постоји разумевање да се овде ради о систему социјалне заштите и да је изменама коефицијената потребно вратити баланс зарада међу радницима који је значајно нарушен ситуационим повећањима једном делу радника претходних година уз реално повећање трошкова живота имајући у виду велику инфлацију и чињеницу да годишња повећања нису пратила реалан раст трошкова. Синдикат овакав предлог не може и неће да прихвати јер би истим још више продубио већ довољно дубоке разлике које постоје међу радницима уз чињеницу да овим предлогом не решавамо горуће проблеме што се посебно односи за највише оштећене радника са ССС и стручне раднике са високом стручном спремом.

Синдикат ће благовремено обавестити своје чланство о даљим корацима који ће ићи у правцу организације протеста/штрајка.